23
Sep
08

O brigama

Zadnjih dana cesto razmisljam o brigama i koliko one utjecu na covjeka. Javlja mi se puno ljudi koji imaju bas taj problem – oni previse brinu.
Briga nam izgleda kao nesto malo naspram velikih strahova koje covjek ima. No da li je ona zaista tako mala? Da, na pocetku mozda i je. Briga ima tendenciju da raste, kao zivo bice, i da se iz male brige razvije u velike strahove, u prave “demone” koji nas kasnije opsjedaju i razbole.


Briga uvijek pocne kao nesto malo i ne previse vrijedno nase paznje. Obicno je to neka osnovana briga, mala pozitivna briga koja ce nam pomoci da nesto napravimo kako treba. No uvijek ta jedna mala briga vodi ka drugoj, druga ka trecoj itd. i na kraju se desi da vise od silnih briga ne vidimo ono sto nam se desava sada i ovdje, ne zivimo vise zivot punim plucima, nego zivimo nase brige – u glavi. Nakon nekog vremena nase brige postaju mali strahovi, nakon nesto duzeg vremena ti mali strahovi prerastu u velike, i nadjemo se u jednom mentalnom, emotivnom i fizickom grcu. Tada se pitamo sta nam je, zasto se osjecamo tako lose i zasto smo iscrpljeni, nemamo snage za zivot i nista nam ne ide od ruke. Mislimo kako se sve urotilo protiv nas, zatvaramo se u sebe i tada pocinje novi ciklus – sto duze zivimo u svojim strahovima to je veca mogucnost da se i fizicki razbolimo. Fizicko razboljenje je materijalizacija nasih strahova i nasih mentalnih i emotivnih negativnosti.
A sve je pocelo sa brigom, koja se cini tako nevazna.
Briga je vrlo opasna, to je negativno razmisljanje koje vodi u negativne emocije i zavrsava prvo sa psihosomatskim problemima, a kasnije i fizickom bolesti.
Ona postaje vremenom i ovisnost – ako ne brinemo tada nesto nije u redu, a mi vise jednostavno ne znamo kako da zivimo bez briga, sada i ovdje. Vremenom se naviknemo na takav mentalni sklop i prihvatimo ga kao dio svoje osobnosti.
Kakav to samo teret mora biti ! Zamislite samo da brinete o svemu i svacemu, a one samo rastu i rastu i nema im kraja. Vecinom su te brige povezane sa buducnosti – da bi na kraju rezultiralo sa strahom od buducnosti i potpunom blokadom zivota u sadasnjosti. Na primjer, razmisljamo o buducnosti, sta bi nam se moglo dogoditi, i onda sjednemo i pocnemo brinuti o tome. Da li je to stvarnost? Je li to realno? Dakako da nije. Mi ne znamo sta ce nam se dogoditi u buducnosti, pa zasto bi onda uopce brinuli o necemu sto je iluzija, sto smo sami izmislili. Apsurd, zar ne?
I zato nemojte brinuti sto ce vam donjeti sutra. Zivite zivot sada i ovdje, uzivajte u trenutku koji se upravo dogadja. Budite hrabri i vjerujte u zivot, vjerujte da vam se dogadja upravo ono sto vam se i treba dogadjati, bilo to dobro ili lose. Prihvatite ono sto vam zivot donese, sigurna sam da cete puno toga nauciti i steci nova iskustva na vasem duhovnom putu.

Slika: Five of Disks – Worry – Thoth Tarot


1 Response to “O brigama”


  1. September 25, 2008 at 4:56 am

    really nice piece of information thanks


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


© Tiana Setka, 2008 – 2016

Sva prava pridrzana osim ako nije navedeno drugacije. Ako zelite koristiti autorske tekstove ili fotografije sa mog bloga - pitajte :) Ako vidite svoju autorsku fotografiju, molim vas javite mi da li vas smeta sto je na mom blogu ili mi posaljite informacije da mogu staviti kredite ispod nje. Ne pisem ime autora ako ne znam tko je. If you see your photo here, please contact me if you don't want it here, or send me your info so I can put credits. I don't put credits only if I don't know who the author is.

Tiana Setka Tarot internet stranica

Kalendar

September 2008
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Upisite svoj email ako zelite pratiti ovaj blog i primite obavjesti o novim postovima na vas email

Join 296 other followers

Blog Stats

  • 452,357 posjeta

Izjava

Sve usluge na ovoj stranici su u svrhu zabave. Tarot citanje nije zamjena za medicinske, legalne, psiholoske i financijske konzultacije. Za takav savjet kontaktirajte kvalificiranu strucnu osobu. Informaciju koju ste dobili putem tarot citanja je za zabavne svrhe i onaj tko vam gleda u tarot nije legalno odgovoran za sve stete, neprilike i gubitke koje su posljedica klijentovih odluka i radnji, a koje su bazirane na usluzi tarot citanja.

Prijatelji


%d bloggers like this: